utorok 15. septembra 2015

Boli sme pri tom... alebo "I have a dream!"

Slávnostné otvorenie multifunkčného ihriska vnieslo medzi múry Gymnázia - Gimnázia v Kráľovskom Chlmci mimoriadne priateľskú a radostnú atmosféru. Pred stanoveným časom sa začali schádzať pozvaní hostia, ktorých vítali hostesky (Emma Szillassyová, Elisa Anais Verhaege) vo vlastnoručne zhotovenom ekologickom, no zároveň „šik“ oblečení, ktoré každého očarilo. Pozvanie prijali mnohí vzácni hostia, ľudia, ktorí poznajú hodnotu vzdelania a sú súčasťou rozsiahlej rodiny priateľov a priaznivcov  našej školy.
Hostia: (zľava) Ing. J. Horváth (poslanec KSK), Mgr. R. Petrovič (prednosta OÚ Trebišov), Ing. R. Puci (poslanec NR SR), Ing. V.Ferencz (štátny tajomník MŽP SR), D. Galis (splnomocnenec vlády pre mládež a šport), Ing. Š.Kandráč (vedúci odboru školstva KSK), G.Sačko (poslanec KSK), Ing. K. Pataky (primátor mesta Kráľovský Chlmec) 
                    
Slávnosť  otvorila a prítomným sa prihovorila riaditeľka školy RNDr. Mária Ténaiová, ktorá poďakovala všetkým, ktorí priložili um, finančnú "podporu" i ruky k dielu. Vyjadrila presvedčenie, že multifunkčné ihrisko je v správnych rukách a jeho hodnota bude mnohonásobne zúročená. Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia, Ing. Vojtech Ferencz, PhD., pod záštitou ktorého sa podujatie konalo, vyslovil obdivné slová na široký rozmer, ktorý projekt výstavby multifunkčného ihriska obsiahol a na jeho pozitívny dopad na životné prostredie školy. Slovami uznania a chvály nešetril ani splnomocnenec vlády pre mládež a šport Dušan Galis, ktorý na základe svojich osobných skúseností považuje gymnázium v Kráľovskom Chlmci za školu hodnú pozornosti, ktorá by mohla byť svojím prístupom k žiakom a prepojením s reálnym životom príkladom pre mnoho škôl na celom Slovensku. V podobnom duchu sa niesol aj príhovor Ing. Štefana Kandráča, vedúceho odboru KSK, ktorý aj osobne, ako veľký priaznivec športu, vyjadril potešenie z realizácie tohto projektu. Svoju spolupatričnosť  ku škole prezentoval aj primátor mesta Kráľovský Chlmec Ing. Karol Pataky, ktorý obdaroval vzácnych hostí hodnotnou publikáciou o histórii mesta.

Po prestrihnutí stuhy dostali hostia  z rúk pani riaditeľky RNDr. Ténaiovej malé umelecké dielka - symbolické drevené kľúče z dielne nadšeného drevorezbára Erika Trellu. Spolu s kľúčom poputoval do Bratislavy aj list študentov Gymnázia – Gimnázia v Kráľovskom Chlmci adresovaný predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi, ktorý prečítali zástupcovia študentov: Bronislava Mokošová a Lukáš Sopko Zima. Vedúci sekretariátu splnomocnenca vlády pre mládež a šport Ing. Tibor Gašaj odovzdal zástupcom študentov dar od Úradu vlády SR – sadu futbalových lôpt.

Mgr. Gabriel Dobos, zástupca riaditeľa školy niekoľkými slovami predstavil školu, jej unikátnu odbornú profiláciu a prezradil aj sumu, ktorú vďaka úspešným projektom škola v záujme svojich žiakov a kvality vzdelávacieho procesu preinvestovala - 1 400 000 EUR.

Školský spevácky zbor pod vedením Mgr. Denisy Némethovej navodil rezkým rytmom takmer športovú zápasovú atmosféru. https://www.youtube.com/watch?v=qGaOlfmX8rQ

Pomyselná brána multifunkčného ihriska sa však definitívne otvorila až po ekumenickom obrade posvätenia a požehnania ihriska veľadôstojnými predstaviteľmi cirkví – vd. Elemérom Molnárom, vd. Michalom Rebrešom a vd. Istvánom Mondokom. 

Shuttlecocková exhibícia zaujala všetkých, ktorí sa s týmto, nie práve tradičným športom ešte nestretli. Gymnázium v Kráľovskom Chlmci ako materská organizácia reprezentačného družstva SR v tomto športe sa môže pochváliť aj Majsterkou Európy, ktorou sa v roku 2014 stala všestranná žiačka našej školy - Viktória Bagošová.

Po ukončení slávnostného ceremoniálu sa na ihrisko postavili prvé družstvá semifinálových futbalových zápasov. Vernisáž výstavy environmentálnej fotografie odhalila, ako citlivo vnímajú autori fotografií – žiaci našej školy, svoje okolie a vzťah človeka k nemu. Hostia mohli udeliť hlas fotografii, ktorá ich najviac oslovila a potom sa vybrali na „prechádzku“ po odborných učebniach, na ktorú ich pozval zástupca riaditeľa školy vo svojom príhovore. Mnohí zatúžili byť opäť stredoškolákmi a využiť všetky vymoženosti, ktoré naša škola ponúka.  Nevedeli sa odtrhnúť od CNC strojov, ktoré pracovali na plné obrátky, obdivovali televízne štúdio, v ktorom sa učia pracovať s filmom a fotografiou žiaci navštevujúci predmet štúdio a fototechnika. Nahliadli do vynovených učební a laboratória, obdivovali množstvo najmodernejších učebných pomôcok a možno, keby sa nehanbili, radi by sa pohrali s autíčkami na alternatívny pohon.

Slávnostná recepcia, ktorá nasledovala, bola príležitosťou pre študentov, ktorí si vrámci odbornej profilácii zvolili predmet hotelový a gastronomický manažment.

Futbalový turnaj o pohár riaditeľky školy pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica prilákal 9 futbalových družstiev z okolitých základných škôl. Všetci prišli s odhodlaním stráviť pekné športové predpoludnie a samozrejme, odniesť si víťaznú trofej. Športové zápolenie kôl a futbalového družstva gymnázia v Kráľovskom Chlmci bolo plné napätia a všetci s napätím očakávali výsledok finálových zápasov. Výkony futbalových družstiev boli vyrovnané a všetci podali vynikajúce výkony, na ktoré môžu byť ich tréneri – učitelia telesnej a športovej výchovy, právom hrdí. A tu sú naši ocenení:

Futbalový turnaj O pohár riaditeľky školy, pod záštitou predsedu vlády Roberta Fica :
                1. miesto Základná škola Čierna nad Tisou
2. miesto Gymnázium – Gimnázium Kráľovský Chlmec
3. miesto  Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Királyhelmec (ZŠ s VJM Kr.Chlmec)

Súťaž environmentálnej fotografie ENVIROZOOM 2015
1. miesto Anna Kristína Csonková
2. miesto Kristóf Kása
3. miesto Emma Szilassyová
FOTOreportáž  https://goo.gl/1lSqC9

P.S.   "I have a next dream" prezradil Mgr Dobos slávnostnému zhromaždeniu. A keď veríme tomu, že na začiatku každého úspešného projektu je sen, ktorý si vedenie školy pod taktovkou RNDr. Ténaiovej vysnívalo, môžeme predpokladať, že aj tento "next dream" sa do niekoľkých rokov stane skutočnosťou a.... športový areál školy sa rozrastie o tak potrebnú krytú plaváreň, ktorá bude slúžiť žiakom v celom Medzibodroží. :-)
                                                                                                                                                Redakcia

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára